پادکست و ویدئوی دومین جلسه‌ بحث «مواجهه»

چالش‌های پیشِ روی جنبش زنان ایران | بازخوانی کنش‌های اخیر

در تاریخ ۱۹ جولای ۲۰۱۹، دومین جلسه‌ی بحث «مواجهه» در دانشگاه هومبولت برلین با حضور پروین اردلان و یاسمین میظر برگزار شد. از اعتراضات دی ماه ۱۳۹۶ به این سو شاهد کنش‌هایی در اعتراض به برخی اشکال ستم مردسالارانه و تبعیض جنسیتی در ایران بودیم. هر کدام از این کنش‌ها، بسته به شکل بروز، محتوای گفتمانی، بازنمایی رسانه‌ای و جهت‌گیری‌های سیاسی‌شان واکنش‌هایی از سوی فعالین سیاسی به همراه داشته‌اند. اکنون با گذشت مدت زمانی از بروز این اعتراضات و فروکش کردن موج رسانه‌ای درباره‌ی آنها امکان ارزیابی و بررسی انتقادی دستاوردها و کاستی‌های‌شان بیش از پیش مهیاست. از این رو، در دومین جلسه از جلسات مواجهه پروین اردلان و یاسمین میظر پس از ارزیابی وضعیت کنونی جنبش زنان ایران، به بازخوانی این کنش‌ها‌ی اعتراضی پرداخته، و به میانجی این بازخوانی، ادامه‌ مطلب …

طاها زینالی

براندازی جمهوری بولیواری و بازگشت به ”ونزوئلای شگفت‌انگیز گذشته“

حمایت «جامعه‌ی جهانی» از گوایدو به‌عنوان رئیس جمهور موقت روز ۲۳ ژانویه، خوان گوایدو1، نماینده‌ی حزب «اراده‌ی مردمی» و رئیس مجمع ملی، در حضور ده‌ها هزار نفر از مردم مخالف مادورو، در حالی که تصویر سیمون بولیوار را در یک دست و پرچم ونزوئلا را در دست دیگرش گرفته بود، خود را رئیس جمهور موقت کشور اعلام کرد. ۲۳ ژانویه سال‌روز سرنگونی مارکوس پرز خیمنز رهبر حکومت خودکامه و بازیابی دموکراسی پارلمانی در سال ۱۹۵۸ است. گوایدو در این روز نمادین مادورو را «غاصب2» خواند و خود را نماینده‌ی مردم. ابر–رسانه‌های جهانی خبر آخرین نفس‌های «دیکتاتوریِ چاوزی مادورو» و «احیای دموکراسی» در این کشور را مخابره کردند. دولت‌های ایالات متحد و کانادا، برزیل، کلمبیا، آرژانتین، پرو و اسرائیل به سرعت رئیس جمهور خودخوانده را به رسمیت شناختند، و پس از ادامه‌ مطلب …

نلسون والدز

فجایع طبیعی و برنامه‌ریزی: دولت کوبا و مشارکت مردمی

ترجمه: لاله پاشا، طاها زینالی ”آمادگی کوبا در رویارویی با فجایای طبیعی موجب شرمساری ماست“. ریچارد ارستاد، کمیته‌ی خدمات‌رسانی به دوستان امریکا1 چند فاکت در ۱۳ سال گذشته کوبا در معرض ۱۶ طوفان‌ گرمسیری قرار گرفت. در ادامه به برخی از این فجایع نگاهی می‌اندازیم. ۴ نوامبر ۲۰۰۱: طوفان میشل مقیاس سفیر–سیمپسون2: ۴ تأثیرگذاری بر ۴۵٪ از قلمرو کشور، ۵۳٪ از جمعیت، پیامدهای اقتصادی یک میلیارد دلار. بالاترین سرعت باد: ۲۱۶ کیلومتر بر ساعت تخلیه: ۷۱۲ هزار نفر. تعداد افراد در پناهگاه‌های عمومی ۲۷۰ هزار نفر مرگ و میر: ۵ نفر ۲۰ سپتامبر ۲۰۰۲: طوفان ایزودور مقیاس سفیر–سیمپسون: ۲ این طوفان ۶ ساعت در استان پینار دِل ریو، و ۱۲ ساعت در کوبا ادامه داشت. بالاترین سرعت باد: ۱۶۰ کیلومتر بر ساعت بالاترین سرعت تندباد: ۲۲۰ کیلومتر بر ساعت تخلیه: ادامه‌ مطلب …

فراخوان فمینیست‌های سوسیالیست برای سازمان‌دهی گردهمایی‌های فراملی

فراسوی ۸ مارس: به سوی یک انترناسیونال فمینیستی

دریافت نسخه‌ PDF مترجم: لاله پاشا این اعتصاب انترناسیونال زنان [در روز ۸ مارس] بخشی از موج فمینیستیِ فراملی‌ست، و زنان در سرتاسر جهان در حال مبارزه علیه نیروهای ارتجاعی‌اند و در دفاع از ستمدیده‌ترین و استثمارشده‌ترین ها به پا خاسته‌اند. برای سومین سال پیاپی موج نوین فمینیستی و فراملی برای بسیج جهانی در روز 8 مارس فراخوان داده است: اعتصابات قانونی کارگران مزدی، از جمله اعتصاب پنج میلیون نفر در 8 مارس 2018 در اسپانیا و صدها هزار نفر دیگر در آرژانتین و ایتالیا؛ اعتصابات گربه‌ی وحشی[1]برای زنانی که مشمول حقوق کار و حمایت قوانین کار نیستند؛ اعتصابات آن‌هایی که کار مراقبتی و بدون مزد انجام می‌دهند؛ اعتصابات دانشجویی، و همین‌طور بایکوت، راهپیمایی و راهبندان. برای سومین سال پیاپی زنان و کوئیرهای سراسر جهان علیه زن‌کشی و تمامی اشکال ادامه‌ مطلب …

مصاحبه‌ با زنان سازمانده جنبش فمینیستی نی اونا منوس در آرژانتین

فمینیسم ضد-سرمایه‌دارانه‌ی آرژانتین

دریافت نسخه‌ی PDF لوسی کاوالرو، ورونیکا گاگو، پائولا وارلا، کامیلا بارون، گابریلا میتیدِیری مصاحبه‌کنندگان: سینزیا آروتزا، تیتی باتاچاریا برگردان انگلیسی: کارن دومینگوئز بورکه برگردان فارسی: هنا حقانی و لاله پاشا   قانونی که قرار بود سقط جنین را قانونی کند، با اختلاف کمی در مجلس سنای آرژانتین شکست خورد. اما جنبش‌های فمینیستی همین حالا هم انقلاب اجتماعی در امریکای جنوبی را تحت تأثیر قرار داده‌اند.   مقدمه مجلس سنای آرژانتین در هشت آگوست 2018 به طرح «پایان‌دادن اختیاری به حاملگی» با اختلاف کمی رأی مخالف داد؛ طرحی که می‌توانست منجر به قانونی‌کردن سقط جنین شود. کلیسای کاتولیک که کارزار کثیفی علیه سقط جنین بی‌خطر و قانونی به راه انداخته بود، مشعوف شد. بسیاری از بازوهای اجرایی سیاسی، از سیاستمداران بورژوا گرفته تا رهبران اتحادیه‌های کارگری در دام رتوریک ضد–سقط افتاده ادامه‌ مطلب …

دو بیانیه از ائتلاف فمینیستی آرژانتینی نی اونا منوس

خشم و سرخوشی؛ آتش از آنِ ماست

دریافت نسخه‌ی PDF ترجمه: لاله پاشا و طاها زینالی   توضیح مترجمان «نی‌ اونا مِنوس» (1Ni una menos) نام ائتلافی از کلکتیوهای فمینیستی در آرژانتین است که در سال ۲۰۱۵ پایه‌گذاری شد. در فضای خشم عمومی پس از قتل دیانا گارسیا، دختر نوجوانی که جسدش در زباله‌ها پیدا شده بود، این گروه موفق شد در اعتراض به قتل‌های جنسیتی2 راه‌پیمایی‌ اعتراضی گسترده‌ای در ماه مارس همان سال ترتیب دهد. آن‌ها به برگزاری تظاهرات علیه خشونت جنسیتی ادامه دادند و با کشته‌شدن وحشت‌آور دختر نوجوان دیگری یک سال پس از قتل دیانا گارسیا، در مارس ۲۰۱۶ اولین اعتصاب سراسری زنان در آرژانتین را به‌ راه انداختند. چنا‌نچه در وبسایت آنها نوشته شده ”نی اونا منوس فریادی کلکتیو علیه خشونت ماچوييست… چرا که در آرژانتین هر ۳۰ ساعت یک زن به قتل ادامه‌ مطلب …

رودریگو نونز

برای هر انقلابی وجود سازماندهان ضروری است

دریافت نسخه‌ی PDF نویسنده: رودریگو نونز ترجمه‌: لاله پاشا و طاها زینالی   مقدمه‌ی مترجمان: اشتباه مهیبی خواهد بود، اگر دلایل جایگاه سیاسی ضعیف چپ رادیکال و کمونیستِ این روزها را تنها درون سنت فکری و سیاسی خود آن جنبش جستجو کنیم. این خوانش سوبژکتیویستی از تاریخ نزد چپ‌گرایان را، که گویا بیش‌تر در ارزیابی تاریخ جنبش چپ رواج دارد، باید تا حد زیادی متأثر از تهاجم سنت فکری لیبرال و رسانه‌های جریان اصلی پس از برقراری نظم جهانیِ تک‌قطبی درک کرد. با این حال، این نیز اشتباه است که در رویکردی کاملاً تدافعی از ضعف‌های نظری و ایدئولوژیکی و مشکلات موجود در اشکال سازماندهی و شیوه‌های سیاست‌ورزی جنبش اهمیت‌زدایی کرده و نقش و تأثیر آن‌ها در شکست‌ها و افول جنبش را کم‌رنگ و در حاشیه در نظر گرفته و ادامه‌ مطلب …

گفتگوها و گزارش‌هایی از سرزمین بومیان مکزیک

صداهایی از زمین ناممکن

دریافت نسخه‌ی پی.دی.اف. کتاب صداهایی از زمین ناممکن گفتگوها و گزارش‌هایی از سرزمین بومیان مکزیک کار مشترک پریسا نصرآبادی، پردیس رحمانفرد، گلناز خواجوی، فرامرزخوشکلام، بهرام قدیمی   پیش‌گفتار پراکسیس کتابی که پیش رو دارید، مجموعه‌ای از گفتگوها و گزارشی فشرده از سرزمین بومیان مکزیک و شرحی از مبارزات جاری و مقاومتی است که از بیست و دو سال پیش تا کنون در مناطقی از مکزیک زاده شده و بالیده است. در این میان، بی‌تردید جنبش زاپاتیستی نه فقط در بطن نبرد ستمدیدگان بومی و جنبش‌های مبارزاتی فرودستان در سرتاسر مکزیک نقش محوری داشته، بلکه در سرتاسر امریکای لاتین الهام‌بخش مقاومت و اشکال مختلفی از تلاش جمعی در ایستادن مقابل استعمار و استثمار، و نیز در جهت تعیین سرنوشت و اداره‌ی زیست اجتماعی-سیاسی به دست خودِ ستمدیدگان بوده است. نام زاپاتیست‌ها ادامه‌ مطلب …

پاتریشیا هیل کالینز | ترجمه: فرداد راد

اندیشه‌ی فمینیستی سیاه در ماتریس سلطه

دریافت نسخه‌ی PDF اندیشه‌ی فمینیستی سیاه در ماتریس سلطه پاتریشیا هیل کالینز ترجمه: فرداد راد یادداشت گروه فمینیستی فمینیسم سیاه به‌عنوان یکی از پیش‌گامان صورت‌بندی فمینیسم رنگین‌پوستان، و از جمله جنبش‌هایی است که در تقابل با فمینیسم لیبرال و غربیِ سفید و فرا-رفتن از نارسایی‌ها و یکسویه‌گی‌های آن پا به عرصه‌ی نبرد علیه انواع ستم طبقاتی، جنسیتی و نژادی گذاشته است. چنان که در متن «بیانیه گروه رودخانه‌ی کومباهی» آمده است1، یکی از دستاوردهای نظری-سیاسیِ مهم فمینیسم سیاه نظریه‌ی تلاقی (اینترسکشنالیتی) است، نظریه‌ای که بر تلاقی گونه‌های مختلفی از ستم/سلطه، از جمله طبقاتی، جنسیتی، نژادی و ملیتی و غیره، در اشخاص انضمامی روشنی می‌بخشد و نشان می‌دهد که سازوکارهای مختلف ستم به‌طور هم‌زمان، و به درجات مختلف، بر موقعیت اجتماعی اشخاص اِعمال می‌شود و تجربیات منحصربه‌فردی از ستم‌گری و ستم‌بری ادامه‌ مطلب …

بیانیه‌ی کنگره‌ی ملی بومیان در مکزیک

و زمین لرزید! گزارشی از کانون زلزله…!

دریافت نسخه‌ی PDF و زمین لرزید! گزارشی از کانون زلزله…! {بیانیه‌ی کنگره‌ی ملی بومیان در مکزیک}   و زمین لرزید! گزارشی از کانون زلزله۱… به خلق‌های نخستین مکزیک به جامعه مدنی مکزیک و تمام جهان به همه کسانی که در سطح ملی و بین‌المللی به ششمین بیانیه [از جنگل لاکندونا] پیوسته‌اند به رسانه‌های آزاد برادران و خواهران: اکنون زمانِ خلق‌های نخستین است؛ زمانی برای افشاندن بذر ما و بازسازی خودمان. اکنون زمانی برای هجوم‌بردن است و این توافقی‌ست که ما از چشم‌انداز خودمان به‌عنوان افراد، روستاها، خلق‌های نخستین، و به‌عنوان کنگره ملّی بومیان طرح می‌کنیم؛ اکنون زمانی برای کرامت است که بر این کشور و بر این جهان حکمرانی کند و در گام‌هایش دموکراسی، آزادی و عدالت شکوفا شوند. بدین وسیله اعلام می‌داریم که در فاز دوم پنجمین کنگره ملّی ادامه‌ مطلب …