رودریگو نونز

برای هر انقلابی وجود سازماندهان ضروری است

دریافت نسخه‌ی PDF نویسنده: رودریگو نونز ترجمه‌: لاله پاشا و طاها زینالی   مقدمه‌ی مترجمان: اشتباه مهیبی خواهد بود، اگر دلایل جایگاه سیاسی ضعیف چپ رادیکال و کمونیستِ این روزها را تنها درون سنت فکری و سیاسی خود آن جنبش جستجو کنیم. این خوانش سوبژکتیویستی از تاریخ نزد چپ‌گرایان را، که گویا بیش‌تر در ارزیابی تاریخ جنبش چپ رواج دارد، باید تا حد زیادی متأثر از تهاجم سنت فکری لیبرال و رسانه‌های جریان اصلی پس از برقراری نظم جهانیِ تک‌قطبی درک کرد. با این حال، این نیز اشتباه است که در رویکردی کاملاً تدافعی از ضعف‌های نظری و ایدئولوژیکی و مشکلات موجود در اشکال سازماندهی و شیوه‌های سیاست‌ورزی جنبش اهمیت‌زدایی کرده و نقش و تأثیر آن‌ها در شکست‌ها و افول جنبش را کم‌رنگ و در حاشیه در نظر گرفته و ادامه‌ مطلب …

مارکسیسم سیاسی، دخالت‌گری سوسیالیستی است | شهاب برهان

دریافت نسخه‌ی PDF توضیح پراکسیس: این متن پیش‌تر در قالب مجموعه یادداشت‌هایی در صفحه‌ی فیسبوکی رفیق شهاب برهان انتشار یافته است. بنا به اهمیت موضوعات طرح شده در این یادداشت‌ها، با کسب اجازه از نویسنده، آن‌ها را در قالب متن حاضر منتشر می‌کنیم. با این توضیح که از دید ما مضمون کلی این متن دعوتی است از چپ سوسیالیستی برای آسیب‌شناسی انتقادی وضعیت کنونی‌اش، که به باور ما -نیز- ضرورتی اساسی در مقطع کنونی است [رجوع کنید به جستاری در ضرورت بازسازی گفتمان انقلابی | پراکسیس]. امیدواریم با مشارکت رفقای علاقمند بتواینم این موضوع را پی‌بگیریم. *** 1– اکسیونیسم ابتر موجی بودن، خصلت ناگزیرِ حساسیت‌های بیرونِ گودی است. حادثه‌ای در جایی اتفاق می‌افتد، مثل قلوه سنگی در برکه‌ای. موجی ایجاد می‌شود و بعد، موج، می‌خوابد حساسیت‌ها هم. کسانی که در ادامه‌ مطلب …

توضیحات رفیق تراب حق‌شناس در مورد مصاحبه‌اش با فلاخن شماره‌ی بیستم

توضیح پراکسیس: رفیق تراب حق‌شناس ملاحظاتی را در خصوص مصاحبه‌شان با فلاخن شماره‌ی بیستم (۱) مطرح کرده‌اند که در سایت منجنیق منتشر شده است(۲). از آن‌جا که پراکسیس مصاحبه‌ی مذکور را در هم‌صدایی با منجنیق منتشر کرده بود، لازم می‌دانیم توضیحات رفیق حق‌شناس را نیز منتشر کنیم.  *** ملاحظه‌ای درباره‌‌ انتشار مصاحبه فلاخن با من رفقای عزیز، ایمیلی پس از انتشار مصاحبه جهت تشکر فرستادم. دوست دارم که دو نکته را که در آن ایمیل مجال توضیح نیافت در زیر بیاورم. ۱ _ موضوع رسم‌الخط و نوشتن یا ننوشتن تنوین برخی کلمات: من با نوشتن نون تنوین موافق نیستم و هرگز نمی‌نویسم "مثلن" یا "بعدن". به عقیده من خط قراردادی اجتماعی‌ست در طول تاریخ که با فرهنگی که در ملتی شکل گرفته پیوند دقیق دارد و نمی‌توان آن را به ادامه‌ مطلب …

سازمان همه چیز ما بود | گفت‌و‌گو با تراب حق‌شناس | فلاخن شماره‌ی بیستم

دریافت نسخه‌ی پی.دی.اف. فلاخن شماره‌ی بیستم توضیح پراکسیس: این مصاحبه به کوشش رفقای‌مان در منجنیق انجام شده و در فلاخن شماره‌ی بیستم منتشر شده است. پراکسیس ضمن قدردانی از این رفقا، با توجه به حساسیت موضوع و نیز اهمیتی که برای گفته‌های رفیق‌ تراب‌ حق‌شناس قائل است، برای هم‌صدایی با محتوای این متن، اقدام به بازنشر آن می‌نماید. * * * تراب حق‌شناس، حتا در مقام یک فرد، بخشی از تاریخ ایران است. زندگی پر فراز و نشیب او و شرکت مستقیم در مبارزه‌یی که هنوز محل کشمکش میان نیروهای سیاسی است موجب شده او وقایعی را به چشم دیده یا در جریان آن قرار گرفته باشد که او را بدل به تاریخ زنده‌ی بخشی از مبارزات انقلابی در ایران کرده است. حق‌شناس گرچه چند سالی در حوزه‌ی علمیه تحصیل ادامه‌ مطلب …

فِرنان لوُریوُ : در خاستگاه‌های (فراموش شده‌ء) حزب کمونیست | نویسنده: شارل ریو | برگردان: مارال س.

[دریافت نسخه PDF] نویسنده: شارل ریو  Charles Reeve برگردان: مارال س. توضیح مترجم: در نوامبر سال ۲۰۱۲ میلادی، کتابی با عنوان «فرنان لوُریوُ، بنیانگذار فراموش شده‌ی حزب کمونیست»، به زبان فرانسه به چاپ رسید. نویسنده‌ء این کتاب، ژولیان شوزویل، به همراه ارائهء تصویری از مبارزات لوریو، سیر تطور حزب کمونیست فرانسه را نیز به نمایش گذاشته است. او با تکیه بر مستندات تاریخی، روند تباهی احزاب کمونیست را بررسی می‌کند و نشان می‌دهد چرا و چگونه، سپرده شدن به دست فراموشیِ سازمانیافته، سرنوشتِ محتومِ مبارزی همچون لوریو بوده است؛ چرا که مضمون و آماج مبارزه‌ی لوریو، فقط محدود به ضدیت با سرمایه‌داری و جنگ جهانی امپریالیستی نبود، بلکه او -که به درستی دریافته بود که نظم سرمایه‌داری و سازمان سیاسی بوروکراتیک از نقطه‌ای به بعد، نه تنها در تقابل نیستند، ادامه‌ مطلب …

سازمان یابی؛ از تئوری تا عمل

«طاها زینالی» مقدمه طرح پرسش «چه باید کرد» و هم اندیشی حول آن، به خودی خود حرکتی است نویدبخش که می تواند بارقه هایی از امید را در جستجوی افق های تغییر در بین کنشگران زنده نگاه دارد، خصوصا برای آنها که صدایشان در فضای جنبش اعتراضی اخیر ناشنیده ماند؛ کسانی که برای رهایی از سلطه و ستم، به جای حمل و اجرای راهکارهای سیاسی نخبگان، به فاعلیت ستمدیدگان باور دارند و برای بسط کنش جمعی در چنین مسیری هم اندیشی و چاره‌جویی می‌کنند. اما آنچه نباید از نظر دور بماند، ضرورت پایبندی به پراتیک مبارزه و مقاومتْ و پرداختن به راهکارهای عملی است. یعنی خودداری از غرق شدن در آن دست بحث های تئوریکی که بر واقعیت پیرامون ما منطبق نیست و همواره در حد تبیین نظری باقی می ادامه‌ مطلب …

چه باید کرد؟ و چه کسی باید آن را انجام دهد؟

 [دریافت نسخه PDF] «سوده بینا» سوال «چه باید کرد» که گاه و بیگاه اینجا و آنجا پرسیده می‌شود در شرایط خاص تاریخی اهمیت ویژه‌ای می‌یابد؛ به گونه‌ای که صرف طرح دقیق سوال و بحث و گفت و گو در مورد آن امکان تبدیل شدن به نیروی سیاسی عینی را پیدا می‌کند که به صورت بالقوه قادر است شرایط سیاسی را دیگرگون کند. شرایط خاص سیاسی که طرح این سوال را اضطراری می‌کند، معمولا شرایطی است مرزی؛ وقتی که جنبشی همه گیر اجتماعی افول پیدا کرده ولی نابود نشده؛ آتش آن فروکش کرده اما خاموش نشده؛ کم و بیش مُرده ولی هر لحظه پتانسیل احیا شدن دارد. در چنین شرایط بینابینی است که این سوال در صورتی که درست تبیین شود می‌تواند ناامیدی جمعی را به امید جمعی؛ شک و تردید ادامه‌ مطلب …