مکس عجْل | ترجمه‌ی میترا یوسفی

نکاتی پیرامون لیبی

    توضیح مترجم:‌ مکس عَجْل دبیر جورنال جدلیه و ویوپوینت و عضو شبکه‌ی بین‌المللیِ ضد–صهیونیستیِ یهودیان است. او در مقاله‌ی پیش رو با نگاه به وضعیت اسفناکِ امروزینِ لیبی، تجربه‌ی این کشور را برای ایجاد حاکمیت ملی و بازتوزیع ثروت به نفع فرودستان بازخوانی می‌کند. او به مارکس ارجاع می‌دهد که در گروندریسه گفته است: ”امر انضمامی انضمامی‌ست، زیرا که محل تمرکز تعین‌های بسیار است“، در نتیجه نمی‌توان تجربه‌ی لیبی را تصویر کرد مگر آنکه ملزومات ملی، منطقه‌ای و جهانی را در تحلیل گنجاند. به همین دلیل روندهای ملی‌سازی، برچیدن پایگاه‌های نظامی ایالات متحده، حمایت از مبارزات ضد‌آپارتاید و دغدغه‌مندی نسبت به مسأله‌ی فلسطین در لیبی تحتِ حاکمیتِ قذافی را می‌بایست در نسبت با حذف حلقه‌های تجاری و تهدید اقتصادی و سیاسی منافع امپریالیسم در منطقه بازشناخت. این در‌هم‌تنیدگیِ‌ ادامه‌ مطلب …

پاتریک هیگینز | ترجمه‌ی لاله پاشا

دشمن در خانه: امپریالیسم ایالات متحد در سوریه

  توضیح پراکسیس: در مقاله‌ی حاضر، نگارنده بر مداخله‌ی امپریالیستی ایالات متحد در سوریه متمرکز می‌شود و تلاش می‌کند اهداف سیاسی و سودجویانه‌ی دولت این کشور در این جنگ را تبیین می‌کند. به بیان خود او، هدف نگارنده ارائه‌ی توضیحی برای روشن‌کردن آن است که ما ”اصلاً چرا با امپریالیسم ایالات‌ متحد مخالفیم“. او که در این مقاله عمدتاً افکار عمومی ایالات متحد شامل چپ‌گرایان، کنش‌گران اجتماعی و مدنی، فعالان ضد-جنگ و امثالهم را مخاطب خود قرار داده، هشدار تاریخی کارل لیبکنشت در آستانه‌ی جنگ جهانی در ارتباط با امپریالیسم آلمان را یادآوری می‌کند که گفته بود: ”دشمن اصلی در خانه است!“. هیگینز می‌کوشد این موضوع را برجسته کند که چرا پرداختن به موضوع سوریه بدون قراردادن آن در یک متن تاریخی معین و در نظر گرفتن آن در نسبتی ادامه‌ مطلب …

طاها زینالی

براندازی جمهوری بولیواری و بازگشت به ”ونزوئلای شگفت‌انگیز گذشته“

حمایت «جامعه‌ی جهانی» از گوایدو به‌عنوان رئیس جمهور موقت روز ۲۳ ژانویه، خوان گوایدو1، نماینده‌ی حزب «اراده‌ی مردمی» و رئیس مجمع ملی، در حضور ده‌ها هزار نفر از مردم مخالف مادورو، در حالی که تصویر سیمون بولیوار را در یک دست و پرچم ونزوئلا را در دست دیگرش گرفته بود، خود را رئیس جمهور موقت کشور اعلام کرد. ۲۳ ژانویه سال‌روز سرنگونی مارکوس پرز خیمنز رهبر حکومت خودکامه و بازیابی دموکراسی پارلمانی در سال ۱۹۵۸ است. گوایدو در این روز نمادین مادورو را «غاصب2» خواند و خود را نماینده‌ی مردم. ابر–رسانه‌های جهانی خبر آخرین نفس‌های «دیکتاتوریِ چاوزی مادورو» و «احیای دموکراسی» در این کشور را مخابره کردند. دولت‌های ایالات متحد و کانادا، برزیل، کلمبیا، آرژانتین، پرو و اسرائیل به سرعت رئیس جمهور خودخوانده را به رسمیت شناختند، و پس از ادامه‌ مطلب …

جرج چیکاریلو مائر

آن را با نام حقیقی‌اش بخوان: کودتا در ونزوئلا

نسخه‌ PDF چنگ‌زنی خوان گوایدوی راست به قدرت آشکارا خلاف قانون اساسی است. نویسنده: جرج چیکاریلو مائرترجمه:‌ طاها زینالی   آنچه در ونزوئلا در حال رقم‌خوردن است، فارغ از این که دیگران درباره‌اش چه فکری می‌کنند، اقدامی‌ست برای کودتا. توضیح ابتدایی و ساده‌ی ماجرا بدین قرار است: روز چهارشنبه، خوان گوایدو، سیاست‌مدار درجه دو نسبتاً گمنام از حزب دست راستی «اراده‌ی مردمی»، به ‌سادگی خود را رئیس جمهور موقت اعلام کرد. گوایدو به‌عنوان رئیس جمهور انتخاب نشده است؛ این نیکولاس مادورو بود که در ماه مه سال گذشته انتخابات ریاست جمهوری را با تعداد رأیی برد که اگر جناح اپوزیسیون‌ انتخابات را تحریم نکرده بود، شاید می‌توانست او را شکست بدهد. گوایدو هم انتخاب شده است، اما در مقام نماینده در مجمع ملی که تحت کنترل اپوزیسیون است؛ او اخیراً ادامه‌ مطلب …

بیانیه‌ی مشترک شماری از سازمان‌‌های سوسیالیست و انقلابی

ما با دیکتاتوری، تجاوز امپریالیستی و داعش پیکار می‌کنیم

دریافت نسخه‌ی PDF توضیح: خاورمیانه بی‌گمان تمامی مولفه‌‌های بحران‌زدگی جهان کنونی را یک‌جا در خود جمع کرده است. طی قرن بیستم سیطره‌ی هزاران ساله‌ی نمایندگان زمینی‌ خدایان اساطیری بر مردم سرزمین‌هایی که اینک «خاورمیانه» خوانده می‌شوند، با سیطره‌ی نیروهای جدیدی درآمیخت که عمدتاً رهاورد گسترش امپریالیسم بودند؛ بدین‌ترتیب نبردی ناتمام برای نخستین‌گام‌های رهایی، در فشار بی‌امان نبردهای نابرابر دیگر ناکام ماند. این‌چنین است که در خاورمیانه فقر و فلاکت فراگیر سرمایه‌دارانه با بیداد و سرکوب استبداد و شلاق بی‌امان مردسالاری و سنت‌پرستی و توحش بنیادگرایی و آتش جنگ و نفرین کشتار و مرگ و آوارگی به‌طرز غریبی درهم‌تنیده‌اند؛ و هم‌زمان ماشین‌های نظامی و آپاراتوس‌های کنترل-سرکوب دولت‌های ارتجاعی منطقه به آخرین فناوری‌های روز مجهزند و بخش‌هایی در درون این جوامع به بازار پر زرق و برق تولید سرمایه‌دارانه و نمایش‌گاه ستم‌بار ادامه‌ مطلب …

تحریم‌ها علیه فرودستان | پراکسیس

[دریافت نسخه PDF] حدود دو سال از افزایش ابعاد و شدت تحریم‌ها علیه ایران می‌گذرد؛ از جمله‌ی مهم‌ترین این تحریم‌ها می‌توان به محدود شدن خرید نفت ایران، تحریم نظام بانکی و مبادلات مالی بین‌المللی، تحریم‌ها علیه صنایع کلیدی، همچون صنعت پتروشیمی، منع واردات مجموعه‌ای از مواد خام و ابزار تولیدی، و منع واردات کالاهای خاص اشاره کرد. تحریم‌های نفتی و کاهش درآمدهای ارزی ایران و نیز جلوگیری از دسترسی به درآمد حاصل از فروش نفت، باعث شده تا در بسیاری موارد برای وارد کردن کالاهای مورد نیاز کشور، مبادله‌ی پایاپای صورت پذیرد؛ امری که عملا ایران را در مسیر رسیدن به سرنوشت فاجعه‌بار مردم عراق در طی «برنامه نفت در برابر غذا» (پس از نخستین جنگ خلیج) قرار می‌دهد. تحریم بانک مرکزی ایران و تحریم نقل و انتقال ارز از ادامه‌ مطلب …

پوست سیاه، صورتک‌های سیاه | سارا دهکردی ؛ هژیر پلاسچی

 [دریافت نسخه PDF] «سارا دهکردی» ؛ «هژیر پلاسچی» هواداران شرمگین تحریم‌ها، آنهایی که اغلب به دلیل وابستگی در سال‌های دور به جنبش چپ و کمونیستی، در رودربایستی با گذشته‌یی که اکنون آن را نفی می‌کنند، برای دفاع از تحریم‌ها به تنها نمونه‌یی متوسل می‌شوند که در روایت آنها با «چهره‌یی انسانی» و تنها با تحمیل اندکی دشواری ناگزیر به مردم، یکی از دهشتناک‌ترین حکومت‌های قرن گذشته را سرنگون کرده است. تحریم‌هایی که مقدمه‌یی برای جنگ نبوده‌اند و در روایت آنها رژیم آپارتاید آفریقای جنوبی را وادار کرده‌اند به مذاکره و پایان دادن به نژادپرستی سیستماتیک حکومتی تن دهد. ما در این متن ابتدا در صحت این روایت تشکیک خواهیم کرد و پس از اثبات پوشالی بودن روایت مسلط، به نتایج واقعی تحریم‌ها در آفریقای جنوبی کنونی خواهیم پرداخت. واقعیتی که ادامه‌ مطلب …

عراق از راه دور

«بهداد بردبار» کتاب «عراق از راه دور» (1) نام مجموعه‌ای است حاوی پنج مقاله با موضوع مردم نگاری. آنتونیوس روبن (2)، گردآورنده‌ی این مجموعه در ابتدا اشاره می‌کند که به دلیل وضعیت خشونت‌بارِ حاکم بر عراقْ پس از اشغال آن توسط آمریکا و متحدانش، امکان حضور مردم‌شناسان در آن کشور وجود نداشته تا بتوانند کار تحقیقاتی خود را به صورت میدانی در آنجا انجام دهند. به همین دلیل نویسندگان این کتاب مجبور شده‌اند این مطالعات را از راه دور به ثمر برسانند. روبن می‌گوید که مردم‌شناسی در قرن نوزدهم با مطالعه‌ی دست‌نوشته های مبلغان مذهبی، جهانگردان، ملوانان و استعمارگران شکل گرفت. بنابراین مطالعه‌ی اقوام از راه دور سابقه‌ی طولانی داردْ به ویژه در شرایطی که حضور در برخی از کشورها با خطر بالایی همراه استْ این روش مورد استفاده قرار ادامه‌ مطلب …

چگونه مخالفت ناتمام با جنگ به مشروعیت‌بخشی آن می‌انجامد؟

[دریافت نسخه PDF] بررسی یک رویکرد نمونه – به بهانه پاسخ به مقاله «سلاح صلح» طرح بحث: با این که رویارویی ایران و غرب هنوز وارد فاز نظامی نشده، اما بدون شک پس از اعمال تحریم های سنگین و تهدیدهای مکرر، در سایه یک وضعیت شبه جنگی قرار گرفته ایم. با در نظر گرفتن تبعات فاجعه بار تحریم و جنگ، هر تلاشی که تحلیل دقیق تر شرایط امروز را راهگشای ایستادگی جمعی در برابر جنگ و مداخله جویی خارجی قرار دهد، در خور استقبال و قدردانی است. دوستان «شبکه جوانان پیشرو هلند» در مطلبی با عنوان «سلاح صلح» (1) وضعیت کنونی را در پیوند با مساله تهدیدهای نظامی بررسی کرده و گرایش های سیاسی موجود را بر اساس نحوه ارزیابی از این وضعیت و نوع مواجهه با آن دسته بندی ادامه‌ مطلب …

مروری بر برخی ابعاد فاجعه‌ی انسانی ناشی از تحریم‌ها در عراق

[دریافت نسخه PDF]    مقدمه خطر جنگ نزدیک تر از همیشه است. تجربه ی تاریخی ”جنگ های بشر دوستانه” ی دیگر در منطقه نشان می دهد که پروژه ای مشابه در مورد ایران هم اینک کلید خورده است و در امتداد تحریم های گسترده علیه مردم کشورمان، سایه ی مهیب جنگ نیز با سرعتی دلهره آور به ما نزدیک می شود. این در حالی است که بارقه های امید بخش خیزش مردمی سال 1388، افول کرده اند و با شدت یافتن سرکوب و اختناق حکومتی از یک سو، و فقدان بدیلی که بتواند از بن بست برساخته ی گفتمانِ غالب بر جنبش سبز گذر کرده و در سطح توده ها به سامان دهی مبارزات مردمی بپردازد از سوی دیگر، یاس و نومیدی را بر فضای اجتماعی – سیاسی ایران چیره ادامه‌ مطلب …