مکس عجْل | ترجمه‌ی میترا یوسفی

نکاتی پیرامون لیبی

    توضیح مترجم:‌ مکس عَجْل دبیر جورنال جدلیه و ویوپوینت و عضو شبکه‌ی بین‌المللیِ ضد–صهیونیستیِ یهودیان است. او در مقاله‌ی پیش رو با نگاه به وضعیت اسفناکِ امروزینِ لیبی، تجربه‌ی این کشور را برای ایجاد حاکمیت ملی و بازتوزیع ثروت به نفع فرودستان بازخوانی می‌کند. او به مارکس ارجاع می‌دهد که در گروندریسه گفته است: ”امر انضمامی انضمامی‌ست، زیرا که محل تمرکز تعین‌های بسیار است“، در نتیجه نمی‌توان تجربه‌ی لیبی را تصویر کرد مگر آنکه ملزومات ملی، منطقه‌ای و جهانی را در تحلیل گنجاند. به همین دلیل روندهای ملی‌سازی، برچیدن پایگاه‌های نظامی ایالات متحده، حمایت از مبارزات ضد‌آپارتاید و دغدغه‌مندی نسبت به مسأله‌ی فلسطین در لیبی تحتِ حاکمیتِ قذافی را می‌بایست در نسبت با حذف حلقه‌های تجاری و تهدید اقتصادی و سیاسی منافع امپریالیسم در منطقه بازشناخت. این در‌هم‌تنیدگیِ‌ ادامه‌ مطلب …

پاتریک هیگینز | ترجمه‌ی لاله پاشا

دشمن در خانه: امپریالیسم ایالات متحد در سوریه

  توضیح پراکسیس: در مقاله‌ی حاضر، نگارنده بر مداخله‌ی امپریالیستی ایالات متحد در سوریه متمرکز می‌شود و تلاش می‌کند اهداف سیاسی و سودجویانه‌ی دولت این کشور در این جنگ را تبیین می‌کند. به بیان خود او، هدف نگارنده ارائه‌ی توضیحی برای روشن‌کردن آن است که ما ”اصلاً چرا با امپریالیسم ایالات‌ متحد مخالفیم“. او که در این مقاله عمدتاً افکار عمومی ایالات متحد شامل چپ‌گرایان، کنش‌گران اجتماعی و مدنی، فعالان ضد-جنگ و امثالهم را مخاطب خود قرار داده، هشدار تاریخی کارل لیبکنشت در آستانه‌ی جنگ جهانی در ارتباط با امپریالیسم آلمان را یادآوری می‌کند که گفته بود: ”دشمن اصلی در خانه است!“. هیگینز می‌کوشد این موضوع را برجسته کند که چرا پرداختن به موضوع سوریه بدون قراردادن آن در یک متن تاریخی معین و در نظر گرفتن آن در نسبتی ادامه‌ مطلب …

متن سخنرانی پراکسیس در تجمعی در برلین

برای هفتاد و یکمین سالگرد روز نکبت

توضیح: این متن برای سخنرانی در تجمع یادآوری روز نکبت در برلین تهیه شده و نسخه‌های آلمانی و عربی آن در تاریخ ۴ مه ۲۰۱۹ (۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۸) در تجمعی که به دست گروه‌های مختلفی از فلسطینی‌های تبعیدیِ ساکن برلین سازماندهی شده بود، خوانده شده است. * * * ۷۱ سال پس از نکبت شکل‌گیری دولت اسرائیل، چنان که از کارزارهای انتخاباتی و آرای مردم در انتخابات اخیر در اسرائیل پیداست، ادامه سیاست اشغال و پاک‌سازی قومیتی و خشونت علیه فلسطینیان از حمایتی بسیار گسترده نزد «مردم اسرائیل» برخودار است. در سطح بین‌المللی حمایت از اشغال‌گری اسرائیل عریانی کم‌نظیری به خود گرفته است. در نقض معاهدات بین‌الملی گذشته و به اصطلاح فرآیند صلح، دولت ایالات متحد اورشلیم را به عنوان پایتخت اسرائیل به رسمیت شناخت که با پیروی برخی دولت‌ها ادامه‌ مطلب …

فراخوان جنبش نون اونا دی منو در ایتالیا

اعتصاب جهانی‌ ۸ مارس

ترجمه‌ی گروه «ایران پروتستس ایتالیا» توضیح پراکسیس: متن زیر ترجمه‌ایست از فراخوان جنبش فمینیستی نون اونا دی منو1 (نه یک زن کمتر) در ایتالیا که در روزهای پایانی ژانویه‌ی امسال در وبسایتی با همان نام منتشر شد. ما اینک ۸ مارس را پشت سر گذاشته‌ایم و زمان فراخوانِ متن سپری شده است؛ و شاهد بودیم که بسیاری از زنان و فمینیست‌ها در روز ۸ مارس در ایتالیا، و نیز در بسیاری از کشورهای جهان، در اعتصاب فراملی شرکت کردند و به راهپیمایی‌های اعتراضی پرداختند. با این حال، انتشار متن فارسیِ آن همچنان می‌تواند برای آشنایی با گفتمانِ این جنبش و اشاعه‌ی بینش آن‌ها و مطالبات مترقی‌شان مفید باشد. ما پیش‌تر نیز فراخوان‌ و بیانیه‌هایی از جنبش فمینیستی آرژانتین (تقریبا با همین نام) و درباره‌ی اعتصاب بین‌المللی زنان منتشر کرده‌ایم2. از ادامه‌ مطلب …

فراخوان فمینیست‌های سوسیالیست برای سازمان‌دهی گردهمایی‌های فراملی

فراسوی ۸ مارس: به سوی یک انترناسیونال فمینیستی

دریافت نسخه‌ PDF مترجم: لاله پاشا این اعتصاب انترناسیونال زنان [در روز ۸ مارس] بخشی از موج فمینیستیِ فراملی‌ست، و زنان در سرتاسر جهان در حال مبارزه علیه نیروهای ارتجاعی‌اند و در دفاع از ستمدیده‌ترین و استثمارشده‌ترین ها به پا خاسته‌اند. برای سومین سال پیاپی موج نوین فمینیستی و فراملی برای بسیج جهانی در روز 8 مارس فراخوان داده است: اعتصابات قانونی کارگران مزدی، از جمله اعتصاب پنج میلیون نفر در 8 مارس 2018 در اسپانیا و صدها هزار نفر دیگر در آرژانتین و ایتالیا؛ اعتصابات گربه‌ی وحشی[1]برای زنانی که مشمول حقوق کار و حمایت قوانین کار نیستند؛ اعتصابات آن‌هایی که کار مراقبتی و بدون مزد انجام می‌دهند؛ اعتصابات دانشجویی، و همین‌طور بایکوت، راهپیمایی و راهبندان. برای سومین سال پیاپی زنان و کوئیرهای سراسر جهان علیه زن‌کشی و تمامی اشکال ادامه‌ مطلب …

جرج چیکاریلو مائر

آن را با نام حقیقی‌اش بخوان: کودتا در ونزوئلا

نسخه‌ PDF چنگ‌زنی خوان گوایدوی راست به قدرت آشکارا خلاف قانون اساسی است. نویسنده: جرج چیکاریلو مائرترجمه:‌ طاها زینالی   آنچه در ونزوئلا در حال رقم‌خوردن است، فارغ از این که دیگران درباره‌اش چه فکری می‌کنند، اقدامی‌ست برای کودتا. توضیح ابتدایی و ساده‌ی ماجرا بدین قرار است: روز چهارشنبه، خوان گوایدو، سیاست‌مدار درجه دو نسبتاً گمنام از حزب دست راستی «اراده‌ی مردمی»، به ‌سادگی خود را رئیس جمهور موقت اعلام کرد. گوایدو به‌عنوان رئیس جمهور انتخاب نشده است؛ این نیکولاس مادورو بود که در ماه مه سال گذشته انتخابات ریاست جمهوری را با تعداد رأیی برد که اگر جناح اپوزیسیون‌ انتخابات را تحریم نکرده بود، شاید می‌توانست او را شکست بدهد. گوایدو هم انتخاب شده است، اما در مقام نماینده در مجمع ملی که تحت کنترل اپوزیسیون است؛ او اخیراً ادامه‌ مطلب …

پادکست و ویدئوی اولین جلسه‌ بحث «مواجهه»

از خیزش دی ماه تا اعتصاب عمومی معلمان

در تاریخ ۲۳ نوامبر ۲۰۱۸، اولین جلسه‌ی بحث «مواجهه» در دانشگاه هومبولت برلین برگزار شد. در این جلسه پریسا نصرآبادی، سعید حبیبی و مهران جنگلی‌مقدم درباره‌ی خیزش دی‌ماه و اعتراضات و مبارزات جاری در ایران، و نیز امکان‌های سیاست‌ورزی چپ در آن به بحث و تبادل‌نظر پرداختند.  فایل صوتی و تصویری این جلسه در ساوندکلود و کانال یوتیوب «مواجهه» قرار داده شده و در این پست قابل‌ دسترسی‌اند.  

رودریگو نونز

برای هر انقلابی وجود سازماندهان ضروری است

دریافت نسخه‌ی PDF نویسنده: رودریگو نونز ترجمه‌: لاله پاشا و طاها زینالی   مقدمه‌ی مترجمان: اشتباه مهیبی خواهد بود، اگر دلایل جایگاه سیاسی ضعیف چپ رادیکال و کمونیستِ این روزها را تنها درون سنت فکری و سیاسی خود آن جنبش جستجو کنیم. این خوانش سوبژکتیویستی از تاریخ نزد چپ‌گرایان را، که گویا بیش‌تر در ارزیابی تاریخ جنبش چپ رواج دارد، باید تا حد زیادی متأثر از تهاجم سنت فکری لیبرال و رسانه‌های جریان اصلی پس از برقراری نظم جهانیِ تک‌قطبی درک کرد. با این حال، این نیز اشتباه است که در رویکردی کاملاً تدافعی از ضعف‌های نظری و ایدئولوژیکی و مشکلات موجود در اشکال سازماندهی و شیوه‌های سیاست‌ورزی جنبش اهمیت‌زدایی کرده و نقش و تأثیر آن‌ها در شکست‌ها و افول جنبش را کم‌رنگ و در حاشیه در نظر گرفته و ادامه‌ مطلب …

بیانیه‌ی انجمن صنفی روزنامه‌نگاران آزاد تهران

در آستانه‌ی سال نو، فعالان صنفی را آزاد کنید

در آستانه شروع سال ۱۳۹۷ رسانه‌ها و روزنامه‌نگاران ایران حال خوشی ندارند. بسیاری از نشریات رسالت روشنگری، نقد و پرسشگری مستقل خود را فراموش کرده‌اند و به تریبون‌های جناحی تبدیل شده‌اند. برخی از روزنامه‌ها خودخواسته تعطیل شده‌اند؛ برخی دیگر با نام به ظاهر محترمانه «تعدیل نیرو» روزنامه‌نگارانی را اخراج کرده و برخی دیگر انتشار نسخه چاپی را متوقف کرده‌اند. در زمانه‌ای که شماری از کارگران و معلمان فعال در امور صنفی به جرم فعالیت و پیگیری مطالبات صنفی و دفاع از حقوق خود در زندان به سر می‌برند، روزنامه‌نگارانی نیز در مراسم یادبود روز جهانی زن بازداشت شدند. در آستانه روز جهانی زن تجمع اعتراضی فعالین حقوق زنان مقابل وزارت کار برگزار شد و روزنامه‌نگاران زن و مرد در کنار یکدیگر از حق کار و معیشت برابر و انسانی حمایت ادامه‌ مطلب …

پریسا نصرآبادی

هیچیم کنون، «همه» گردیم

دریافت نسخه‌ی PDF هیچیم کنون، «همه» گردیم!1 پریسا نصرآبادی اتفاقات مهمی افتاده که لازم است درباره آن با هم صحبت کنیم. وقایع با شتابی حیرت آور از پسِ هم می‌آیند و ما به خوبی می‌دانیم که امکاناتمان برخلاف امکان‌هایی که گشوده می‌شود محدود است و از این رو بیم آن داریم که از سیر تحولات جا بمانیم. همیشه اینگونه بوده که با وقوع تکانه‌های سیاسی-اجتماعی، زمان-مکان به نحو غریبی دچار قبض و بسط می‌شود و معادلات پیشینی را کاملاً در هم می‌ریزد (البته اگر بتوانیم چنین ادعا کنیم که پیش از این وضعیت تازه، به شکلی بسیار کلی‌گویانه شبه معادلات و مختصاتی از وضعیت موجود داشته‌ایم). پس دست کم می‌بایست تلاش کنیم که پیوند و گسست‌های میان پدیده‌ها را به‌درستی درک کنیم تا بتوانیم شِمایی کلی از وضعیت به‌دست دهیم ادامه‌ مطلب …