نلسون والدز

فجایع طبیعی و برنامه‌ریزی: دولت کوبا و مشارکت مردمی

ترجمه: لاله پاشا، طاها زینالی ”آمادگی کوبا در رویارویی با فجایای طبیعی موجب شرمساری ماست“. ریچارد ارستاد، کمیته‌ی خدمات‌رسانی به دوستان امریکا1 چند فاکت در ۱۳ سال گذشته کوبا در معرض ۱۶ طوفان‌ گرمسیری قرار گرفت. در ادامه به برخی از این فجایع نگاهی می‌اندازیم. ۴ نوامبر ۲۰۰۱: طوفان میشل مقیاس سفیر–سیمپسون2: ۴ تأثیرگذاری بر ۴۵٪ از قلمرو کشور، ۵۳٪ از جمعیت، پیامدهای اقتصادی یک میلیارد دلار. بالاترین سرعت باد: ۲۱۶ کیلومتر بر ساعت تخلیه: ۷۱۲ هزار نفر. تعداد افراد در پناهگاه‌های عمومی ۲۷۰ هزار نفر مرگ و میر: ۵ نفر ۲۰ سپتامبر ۲۰۰۲: طوفان ایزودور مقیاس سفیر–سیمپسون: ۲ این طوفان ۶ ساعت در استان پینار دِل ریو، و ۱۲ ساعت در کوبا ادامه داشت. بالاترین سرعت باد: ۱۶۰ کیلومتر بر ساعت بالاترین سرعت تندباد: ۲۲۰ کیلومتر بر ساعت تخلیه: ادامه‌ مطلب …

محمد غزنویان

جزیره‌ی فلاکت در حاشیه‌ی جزیره‌ی ثبات

(نمایی از کوه دلک که به‌عنوان تنها کوه خوراکی جهان شناخته می‌شود) دریافت نسخه‌ی PDF جزیره‌ی هرمز، یکی از جزایر خلیج، در هشت کیلومتری بندرعباس واقع شده است که بیش از هر چیز به علت کوه‌های قرمز رنگ و فراوانیِ خاک سرخ غنی و ارزشمندش شهرت دارد. ساکنین این جزیره به سطحی از هماهنگی با محیط طبیعی رسیده‌اند که با وجود خاک و آب شور منطقه و فقدان مرتع و پوشش گیاهی، توانسته‌اند از امکان‌های طبیعی موجود برای پیش‌برد زندگی رومزه‌ی خود بهره‌گیرند؛ تا جایی که از خاک سرخ یکی از همین کوه‌ها (کوه دلک) به‌عنوان نوعی ادویه برای تهیه‌ی ترشی، طبخ نان‌، ماهی و مربا نیز استفاده می‌کنند.1 امری که نشان از قابلیت بالای همزیستی انسان و طبیعت بوده تا یکی از جزایر وحشی خلیج برای صدها سال به ادامه‌ مطلب …

به‌پا، به‌پا ! رفیقی جان‌‌‌‌ باخت | گزارشی از قتل یک فعال زیست‌محیطی | مصی ش.

دریافت نسخه‌ی PDF در شب 25 اکتبر امسال جوانی 21 ساله به نام رمی فرس1 در درگیری با پلیس سرکوب‌گر فرانسه در شهر تسته2 در منطقه‌‌ی تارن3 (در جنوب فرانسه) جان سپرد. رمی که از حامیان فعال حفظ محیط زیست بود، در تظاهرات 25 اکتبر در مخالفت با پروژه‌ای اقتصادی، که به نابودی محیط‌زیست طبیعی منطقه‌ می‌انجامد، شرکت داشته است. این پروژه‌ی پرخرج و بی‌فایده، پروژه‌ی احداث سد سی‌ونس4 در تارن است. پروژه‌ای که از سال‌ها قبل شروع شده است و مخالفین سرسختی دارد. مردم این ناحیه با ساختن این سد شدیدا مخالف هستند، ولی عده‌ای از سیاستمداران محلی، شورای شهر، کارمندان عالی‌رتبه‌ی اتاق کشاورزی و دولت، بنا به منافع و سودجویی‌های خاص خود، در برنامه‌ریزی این پروژه مشارکت داشته‌اند، و با وجود مخالفت‌های جدی بخشی از مردم محلی و ادامه‌ مطلب …

کشاورزی ارگانیک می‌تواند تغذیه‌ی جهان را تأمین کند | گفتگو با ژاک کپلا | ترجمه: مصی ش.

دریافت نسخه‌ی PDF توضیح پراکسیس: تداوم مناسبات اقتصادی سرمایه‌داری مستلزم تهاجم فزاینده‌ی آن به همه‌ی حوزه‌های زیستی، در جهت فتح قلمروهای تازه برای تأمین ضرورت‌‌های درونی آن است. در چند دهه‌ی اخیر بیش از همیشه روشن شده است که تخریب محیط زیست انسانی و طبیعی -همان‌طور که مارکس هم بر آن تأکید کرده بود، سازوکاری بنیادین در روند حیات و بقای منطق سرمایه‌ است (همان‌گونه که استثمار و تباهی نیروی کار، بخشی اساسی از سازوکارهای آن است). اینک، در پی جهانی شدن فزاینده و تحمیلیِ سرمایه‌داری در دهه‌های اخیر، بحران زیست‌محیطی به واقعیتی غیر قابل انکار در سطحی جهانی بدل شده است که تاثیرات آن به روشنی در حوزه‌‌های مختلف حیات انسانی و طبیعی در پهنه‌ی این سیاره قابل مشاهده است: از روند گرمایش زمین و تخریب لایه‌ی اوزون، تا ادامه‌ مطلب …

ویژه نامه‌ی جنبش کارگری و مسایل محیط زیست | کانون مدافعان حقوق کارگر

دریافت نسخه‌ی PDF جزوه آلودگی محیط زیست یک مساله اجتماعی است، یک مساله طبقاتی است. کارگران نباید در دام این نظرگاه بورژوایی بیافتند که معتقد است مساله محیط زیست یک مساله “علمی” ، یک مساله “طبیعی” است که به طریقی ماورای طبقات معلق است و خارج از مبارزات طبقاتی قرار دارد. با سلطه‌ی روزافزون منطق سرمایه بر زندگی اقتصادی و اجتماعی انسان، امروز دیگر مشکل می‌توان مقوله‌ای را یافت که جدای از آن منطق قابل بررسی و کنکاش باشد. از این دست می‌توان به مسایل زیست محیطی اشاره کرد که پیوند تنگاتنگ آن با تولید و صنعت آن را به شکل اجتناب‌ناپذیری به شیوه‌ی ‌تولید حاکم بر جامعه پیوند زده و حل مشکلات آن نیز جز در این راستا امکان‌پذیر نخواهد بود.‌ امروز نسبت به گذشته، جمعیت جهان چندین برابر ادامه‌ مطلب …