مصاحبه‌گر: تیکا کلاکی

مصاحبه با یک کارگر فصلیِ آرماتوربند

دریافت نسخه‌ی PDF مصاحبه با یک کارگر فصلیِ آرماتوربند مصاحبه‌گر: تیکا کلاکی – سلام. آقا شما شغل‌تان چیست؟ کارگر آرماتوربند. – روزانه چقدر کار می‌کنید؟ ساعت کاری شما چقدر است؟ میانگین کار تقریبا هشت تا نُه ساعت در روز است. با احتساب استراحتِ نهار و صبحانه. از ساعت هفت صبح تا پنج غروب. – دستمزدتان برای این ساعت کاری چقدر است؟ پنجاه هزار تومان در روز. – چقدر در ماه اجاره خانه می‌دهید؟ امسال اجاره‌ خانه‌ها بالا رفت، امسال ماهی پانصد و پنجاه هزار تومان. – آیا دستمزدی که می‌گیرید، زندگی‌تان را تأمین می‌کند؟ خب مسلماً نه، یعنی به سختی. نسبت به خیلی چیزها باید از خوراک، پوشاک، تفریح و استراحت بگیری تا بتوانی ماهانه برای پول برنامه‌ریزی کنی. آن‌ هم در شرایط کاری ما که فصلی کار می‌کنیم و ادامه‌ مطلب …

مصاحبه‌گر: تیکا کلاکی

مصاحبه‌ با یک کارگر مهاجر از افغانستان در ایران

دریافت نسخه‌ی PDF مصاحبه‌ با یک کارگر مهاجر از افغانستان در ایران مصاحبه‌گر: تیکا کلاکی – شما به چه کاری مشغول هستید؟ دو سالی است که کفاش هستم. مدرسه را رها کردم و کفاش هستم.   – به عنوان یک کارگر مهاجر که از افغانستان به ایران آمده‌ای، چقدر دستمزد می‌گیری؟ کفاشی به نسبت بعضی از کارها بهتر است. روزانه بین ۸۰ تا ۱۰۰ [هزار] تومان در می‌آید، البته تمام سال سرکار نیستم و مربوط به چند ماهی‌ست که وضع کار خوب است.   – چه تفاوتی بین شما به عنوان کارگر مهاجر با کارگر ایرانی وجود دارد؟ چه تفاوتی را خودت دیدی یا لمس کردی؟ کارگرهای مهاجر در کارهای اداری نمی‌توانند زیاد مشغول باشند. بیشتر در کارهای بنایی، کفاشی و خیاطی مشغول هستند. کارگرها اگر بخواهند درس بخوانند، در ادامه‌ مطلب …

به مناسبت اول ماه مه؛ مصاحبه‌ای منتشر نشده از رفیق شاهرخ زمانی

دریافت نسخه‌ی PDF یادداشت پراکسیس: در شهریور ۹۴ شاهرخ زمانی در زندان‌ بیداد جمهوری اسلامی جان باخت و یاران و هم‌رزمانش را در خشم و بهت و اندوه بر جای گذاشت. مرگ ناهنگام او بی‌گمان تنها یکی از انبوه تازیانه‌‌های ستم سرمایه بر پیکر طبقه‌ی کارگر ایران در این سال بوده است؛ اما شخصیت استوار و قابلیت‌های مبارزاتی کم‌نظیر شاهرخ زمانی جای تردیدی به‌ جا نمی‌گذارد که فقدان او، فراتر از هر سویه‌ی سمبولیک، ضربه‌ی سختی است برای همه‌ی مبارزین رهایی طبقه‌ی کارگر در ایران. اگر گرامی‌داشت یاد مبارزان را تنها در تداوم آرمان‌های مبارزاتی آن‌ها معنادار بدانیم، شاید اول ماه مه بهانه‌ی خوبی باشد برای گوش سپردن به شاهرخ زمانی و دغدغه‌های او برای اعتلای جنبش کارگری و پیکار رهایی‌بخش؛ باشد که از صداقت کلام و ایمان زلال او ادامه‌ مطلب …

مصاحبه‌ای با شاهرخ زمانی‌ پیرامون حزب سیاسی طبقه کارگر و ویژگی‌‌های آن! | تیکا کلاکی

دریافت نسخه‌ی PDF مصاحبه‌ای با شاهرخ زمانی‌ پیرامون حزب سیاسی طبقه کارگر و ویژگی‌‌های آن! مصاحبه‌کننده: تیکا کلاکی تاریخ انجام مصاحبه: ۲۸ بهمن ۱۳۹۲   توضیح تیکا کلاکی برای بازنشر این متن: از روزی که خبر کشته‌شدن شاهرخ منتشر شد، افراد و جریانات زیادی خیلی‌ عامدانه شروع کردند به تلاش در جهت تقلیل مبارزات کمونیستی شاهرخ در حد یک سندیکالیست معمولی؛ و رسانه‌‌های بورژوازی هم هیچ اشاره‌ای به تاریخ مبارزات شاهرخ به‌عنوان یک «کمونیست» رزمنده نکرده‌اند و شاهرخ را یک فعال سندیکایی معرفی‌ کردند. در زمستان سال ۱۳۹۲ (حدود۲ سال قبل) گفتگویی طولانی با شاهرخ داشتم پیرامون «حزب سیاسی طبقه کارگر»، ویژگی‌‌ها و خصوصیات آن، که هر چند این گفتگو طولانیست، اما به‌ویژه با توجه به وضعیت کنونی ارزش خواندن مجدد را دارد! ۲۶ شهریور ۱۳۹۴   * * * ادامه‌ مطلب …

از مجموعه‌ی «کار به روایت کارگران» | بخش چهارم: گفتگو با رسول | مصاحبه‌گر: محمد غزنویان

دریافت نسخه‌ی PDF محمد: رسول، می‌توانی بگویی چند سال است که کار می‌کنی؟ رسول: ده سال محمد: الان چند ساله هستی؟ رسول: سی یعنی تا قبل از بیست سالگی کار نمی‌کردی. دبیرستان را تمام کردی؟ تمام کردم و امتحان دانشگاه هم دادم. ولی قبول نشدم و دیگر انگیزه‌ای برای درس خواندن نداشتم. چرا؟ چه باعث شد که با یک‌بار امتحان دادن، انگیزه‌ات را از دست بدهی؟ اگر قبول هم می‌شدم، نمی‌توانستم چندین سال صبر کنم تا ببینم کار گیر می‌آورم یا نه. هزینه‌ی درس هم بالاست. می‌دیدم اغلب بچه‌هایی که قبول می‌شوند حمایت خانواده را دارند. مثلا چطور حمایتی؟ مالی؟ مثلا اگر دانشگاه دولتی قبول می‌شدی، ممکن بود هزینه‌ی زیادی روی دستت نگذارد. دانشگاه دولتی قبول‌شدن هم حمایت خانواده را می‌خواهد. خانواده‌ی من حمایت نمی‌کردند. چهار تا خواهر و برادر ادامه‌ مطلب …

از مجموعه‌ی «کار به روایت کارگران» – بخش سوم: گفتگو با حبیب | مصاحبه‌گر: محمد غزنویان

دریافت نسخه‌ی PDF   لطفا بگو که چند سال داری و الان مشغول چه کاری هستی؟ بیست و شش ساله هستم و الان در کارخانه‌ی تولید مواد غذایی کار می‌کنم. چند وقت است که اینجا مشغول به کار هستی؟ حدود دو سال و نیم . و تو مشغول به چه کاری هستی؟ من در قسمت خدمات کارخانه کار می‌کنم. قبلا توی خط بودم ولی الان کار خدماتی می‌کنم. منظورت از کار خدماتی چیست؟ نظافت خط تولید و سالن‌ها و محوطه‌ی کارخانه. تو به تنهایی این کار را انجام می‌دهی؟ نه سه نفر هستیم. کاری نیست که یک نفری بشود انجام داد. بعضی روزها فقط نظافت محوطه تمام وقت‌مان را می‌گیرد. روزی چند ساعت کار می‌کنی؟ هشت ساعت و بعضی اوقات ده ساعت. برای این مدت چقدر حقوق می‌گیری؟ معلوم نمی‌کند. ادامه‌ مطلب …

از مجموعه‌ی «کار به روایت کارگران» – بخش دوم: گفتگو با حمید | مصاحبه‌گر: محمد غزنویان

دریافت نسخه‌ی PDF حمید من تصمیم دارم قبل از هر سوالی در مورد کاری که الان انجام می‌دی، ازت بپرسم چند ساله کار می‌کنی؟ نمی دونم! خیلی وقته. هر وقت کار بوده منم کار کردم. ببین یادت میاد اولین باری که به خاطر دستمزد رفتی سر کار چند ساله بودی؟ فکر کنم ده-یازده سالم بود. تو بازار میوه کار می‌کردم. از این کارهای تابستونی بود یا اینکه دائمی بود؟ آره، اولش برای تعطیلات تابستون بود. ولی مدرسه هم که باز شد خودم [گاهی] چند تا جعبه میوه می‌خریدم و دمِ در خونه می‌فروختم. چرا؟ مجبور بودی؟ پدرم نمی‌گفت برو کار کن. ولی پولی هم نداشت که به من بده تا خرج کنم؛ یا خیلی کم بود و فقط به پول کرایه ماشینِ مدرسه رفتن می‌رسید. وقتی میوه می‌فروختم پول کمی ادامه‌ مطلب …

از مجموعه‌ی «کار به روایت‌ کارگران» – بخش اول: گفتگو با شریف | مصاحبه‌گر: محمد غزنویان

دریافت نسخه‌ی PDF مقدمه‌ی پراکسیس: مجموعه‌ی حاضر شامل گفتگوهایی است با تعدادی از کارگران درباره‌ی تاریخچه‌ی شرایط کاری و تجربیات زیستی آنان در حوزه‌ی کار و معیشت و مقاومت، از کودکی تا امروز. در این گفتگوها، مخاطبْ روایت‌های مستقیم کارگران درباره‌ی فراز و فرودِ تجربیات زیسته‌ی آنها از شرایط فروش نیروی کار و شرایط کارِ مزدی را می‌شنود. با در نظر گرفتن تنوع مصاحبه‌شوندگان، این گفتگوها می‌تواند کمکی باشد تا مخاطب به درک ملموس‌تری از زندگی انضمامی و دغدغه‌های درونی کارگران، و نیز شرایط حاکم بر محیط‌های کار در ایرانِ امروز برسد، جایی که -اگر ژرف‌تر بنگرد- بی‌گمان سویه‌هایی از زندگی اجتماعیِ خود را نیز باز می‌یابد. به بیان دیگر، این مجموعه بر آن است به سهم خود، با مستندسازیِ گوشه‌‌هایی پراکنده از تجربیات روزمره‌ی کارگران، سویه‌‌های عام زیستِ اجتماعی ادامه‌ مطلب …