پادکست و ویدئوی سومین جلسه‌ بحث «مواجهه»

مواجهه ۳: سمیناری درباره‌ مسأله ساخت سیاسی در بدیل سوسیالیستی

در تاریخ ۳۱ آگوست ۲۰۱۹، سومین جلسه‌ی بحث «مواجهه» در قالب یک سمینار یک‌روزه در دانشگاه هومبولت برلین برگزار شد. در این سمینار تراب ثالث و ناصر برین درباره‌ی مسأله ساخت سیاسی در بدیل سوسیالیستی سخنرانی کرده و در یک پنل با گردانندگان سمینار و نیز با مشارکت حاضرین به بحث و تبادل‌نظر در این باره پرداختند. فایل صوتی و تصویری این جلسه در ساوندکلود و کانال یوتیوب «مواجهه» در سه بخش منتشر شده و در این پست قابل‌ دسترسی‌اند. بخش نخست شامل مقدمه میترا یوسفی و سخنرانی ناصر برین و نیز پرسش‌های حاضرین از او و پاسخ‌های ناصر برین به آن‌هاست. بخش دوم شامل سخنرانی تراب ثالث و پرسش‌های حاضرین از او و پاسخ‌های ایشان است. بخش پایانی دربردارنده‌ی بحث گردانندگان جلسه با سخنرانان و نیز پرسش‌های نهایی حاضرین ادامه‌ مطلب …

نویسنده: آگنس هلر | ترجمه‌ی کمال محمودی

غریبه‌ی مطلق: شکسپیر و درام ادغام‌ نافرجام

می‌توان گفت اهتمام شکسپیر شیوه‌ی یکتایی‌ست از نمایش اسلوب از عهده برآمدن انسان هنگامی که به زبان هملت ”زمان از مدار خود به‌درگشته است“. زمان در جملگیِ تراژدی‌ها و درام‌های تاریخی شکسپیری گسیخته است. معهذا این زمان کیهانی نیست که در این درام‌ها از مدار خود به‌درگشته است، بل زمان تاریخی است. شکسپیر رویارویی تاریخی بین دو گونه از حقوق و دعوی برای مشروعیت یکی مبتنی بر سنت و دیگری دعوی مدرن مبتنی بر ”طبیعت“ را کندوکاو می‌کند. شگفت‌آورترین شخصیت‌های شکسپیر ذیل ثقل یک پیوند دوگانه دست به کنش می‌زنند. آنها نه یک‌سره اسلوبی از زیستن را بر‌می‌تابند که در کشاکش با سنت است و نه سنت‌گرایان ناب‌اند. آنها با ستیزه‌ی حل‌ناشدنی میان دعوی سنتی و حقوق طبیعی، یعنی تقابل میان اصول مشروعیت پیشامدرن و مدرن، در کشمکش‌اند. بر این ادامه‌ مطلب …

پادکست و ویدئوی دومین جلسه‌ بحث «مواجهه»

چالش‌های پیشِ روی جنبش زنان ایران | بازخوانی کنش‌های اخیر

در تاریخ ۱۹ جولای ۲۰۱۹، دومین جلسه‌ی بحث «مواجهه» در دانشگاه هومبولت برلین با حضور پروین اردلان و یاسمین میظر برگزار شد. از اعتراضات دی ماه ۱۳۹۶ به این سو شاهد کنش‌هایی در اعتراض به برخی اشکال ستم مردسالارانه و تبعیض جنسیتی در ایران بودیم. هر کدام از این کنش‌ها، بسته به شکل بروز، محتوای گفتمانی، بازنمایی رسانه‌ای و جهت‌گیری‌های سیاسی‌شان واکنش‌هایی از سوی فعالین سیاسی به همراه داشته‌اند. اکنون با گذشت مدت زمانی از بروز این اعتراضات و فروکش کردن موج رسانه‌ای درباره‌ی آنها امکان ارزیابی و بررسی انتقادی دستاوردها و کاستی‌های‌شان بیش از پیش مهیاست. از این رو، در دومین جلسه از جلسات مواجهه پروین اردلان و یاسمین میظر پس از ارزیابی وضعیت کنونی جنبش زنان ایران، به بازخوانی این کنش‌ها‌ی اعتراضی پرداخته، و به میانجی این بازخوانی، ادامه‌ مطلب …

پادکست و ویدئوی اولین جلسه‌ بحث «مواجهه»

از خیزش دی ماه تا اعتصاب عمومی معلمان

در تاریخ ۲۳ نوامبر ۲۰۱۸، اولین جلسه‌ی بحث «مواجهه» در دانشگاه هومبولت برلین برگزار شد. در این جلسه پریسا نصرآبادی، سعید حبیبی و مهران جنگلی‌مقدم درباره‌ی خیزش دی‌ماه و اعتراضات و مبارزات جاری در ایران، و نیز امکان‌های سیاست‌ورزی چپ در آن به بحث و تبادل‌نظر پرداختند.  فایل صوتی و تصویری این جلسه در ساوندکلود و کانال یوتیوب «مواجهه» قرار داده شده و در این پست قابل‌ دسترسی‌اند.  

مصاحبه‌کننده و مترجم: حبیب ساعی

دیدار با سمیر امین، در بزرگداشت او

دریافت نسخه‌ی PDF توضیح پراکسیس سمیر امین، یکی از مهم‌ترین نظریه‌پردازان مارکسیست معاصر و مبارز انقلابی مصری، چندی پیش، در روز ۱۲اوت امسال (۲۱مرداد ۹۷) در گذشت. او آثار متعدد و مهمی در زندگی پربارش ارائه کرد، آثاری که بر تفکرات و مبارزات عدالت‌خواهان و جنبش‌های طبقات فرودست، به ویژه در «جهان جنوب»، تأثیرگذار بود. اگرچه مهم‌ترین آثار او هنوز به فارسی ترجمه نشده‌اند، با این حال چند کتاب و تعدادی مقاله و مصاحبه از او به زبان فارسی موجود است. گفتگوی پیش رو نیز متن جالب‌توجهی‌ برای آشنایی با آرای سمیر امین است. این متن گفتگوی تراب حق‌شناس و حبیب ساعی با سمیر امین در حدود ۲۰سال قبل است، که حاوی پاسخ‌های مشروح او به سوالات دو کمونیست ایرانی‌ست که به اتفاق رفقایشان از پس یک شکست تاریخی در‌باره‌ی بحران جنبش کمونیستی چاره‌جویی ادامه‌ مطلب …

پژوهشی درباره‌ی وضعیت رفاهی زنان مهاجر افغان در ایران | چنور مکی

زنان مهاجر افغان سخن می‌گویند

دریافت نسخه‌ی PDF نویسنده: چنور مکی   متن حاضر، نتایج تحقیقی است در مورد وضعیت رفاهی زنان مهاجر افغان در ایران. این تحقیق در بهار و تابستان 1395 انجام شد. اما به دلایلی انتشار آن تا به امروز (مرداد ماه 1397)، امکان‌پذیر نبود. در این تحقیق، برخی جنبه‌ها‌ی وضعیت رفاهی زنان مهاجر افغان در ایران مورد بررسی قرار گرفته است. لازم به توضیح است که وضعیت رفاهی زنان افغا، جدا از وضعیت رفاهی خانوا‌د‌ه‌هایشان نیست. البته علاوه بر شاخص‌های کلی که در مورد تمام خانوار‌های مهاجران افغان صادق است، شاخص‌‌های دیگری مورد تحقیق قرار گرفت که در واقع مختص به زنان شرکت‌کننده در این تحقیق است. در مجموع، این شاخص‌ها مورد تحقیق و بررسی قرار گرفت: میزان درآمد ماهانه‌ی خانوار، میزان مصرف پروتئین حیوانی (گوشت، مرغ، و ماهی)، میزان مصرف ادامه‌ مطلب …

بیانیه‌ی انجمن صنفی روزنامه‌نگاران آزاد تهران

در آستانه‌ی سال نو، فعالان صنفی را آزاد کنید

در آستانه شروع سال ۱۳۹۷ رسانه‌ها و روزنامه‌نگاران ایران حال خوشی ندارند. بسیاری از نشریات رسالت روشنگری، نقد و پرسشگری مستقل خود را فراموش کرده‌اند و به تریبون‌های جناحی تبدیل شده‌اند. برخی از روزنامه‌ها خودخواسته تعطیل شده‌اند؛ برخی دیگر با نام به ظاهر محترمانه «تعدیل نیرو» روزنامه‌نگارانی را اخراج کرده و برخی دیگر انتشار نسخه چاپی را متوقف کرده‌اند. در زمانه‌ای که شماری از کارگران و معلمان فعال در امور صنفی به جرم فعالیت و پیگیری مطالبات صنفی و دفاع از حقوق خود در زندان به سر می‌برند، روزنامه‌نگارانی نیز در مراسم یادبود روز جهانی زن بازداشت شدند. در آستانه روز جهانی زن تجمع اعتراضی فعالین حقوق زنان مقابل وزارت کار برگزار شد و روزنامه‌نگاران زن و مرد در کنار یکدیگر از حق کار و معیشت برابر و انسانی حمایت ادامه‌ مطلب …

از سوی جمعی از فعالان جنبش زنان در ایران

فراخوان تجمع در روز ۸ مارس

توضیح پراکسیس: جمعی از فعالان جنبش زنان در ایران به مناسبت فرارسیدن ۸ مارس ۲۰۱۸ -مصادف با ۱۷ اسفند ۱۳۹۶- دست به انتشار فراخوانی زده‌اند و طی آن از همگان به‌منظور شرکت در یک تجمع مقابل وزارت کار دعوت کرده‌اند. ما نیز در هم‌دلی و هم‌صدایی با آن‌ها تصمیم به بازنشر این فراخوان گرفته‌ایم؛ تا سهم کوچکی در تقویت پژواک مبارزه‌ی توامان زنان علیه ستم جنسیتی و استثمار داشته باشیم. *** زنان و مردان خواستار رهایی، عدالت و برابری ۸ مارس نزدیک است، روزی که زنان در تمام جهان علیه نابرابری و برای دستیابی به شرایطی انسانی‌تر مبارزه می‌کنند. مبارزه‌ای که در طول سال‌ها گرچه ثمرات فراوانی داشته است، اما هنوز تا تحقق برابری راهی طولانی در پیش دارد. سال‌های اخیر که نظام سرمایه بار بحران خود را بیش از ادامه‌ مطلب …

شهاب برهان

حریق دی ماه

دریافت نسخه‌ی PDF حریق دی ماه شهاب برهان مطلب دریافتی ما که خود را متعلق به جنبش دی ۹۶ می‌دانیم، در حالی که حق داریم برای قربانیان‌مان مویه کنیم و نگران اسیران‌مان در چنگال شکنجه‌گران و سلاخان باشیم، باید به‌جای جایگزین‌کردن شادباش‌های زودرس و امیدهای احساسی و ساد‌ه‌انگارانه‌ی اولیه با نفرین‌کردن عاجزانه‌ی دشمن (گفته‌اند «تب تند زود به عرق می‌نشیند»)، خونسردانه و مسئولانه به وارسی و بررسی نقاط ضعف جنبش و دلائل توقف سریع آن بپردازیم و به خصوص به جای ارائه‌ی تصویری دلبخواهی و اغراق‌شده از آن، پرسش‌هایی را درباره‌ی محتوا و ظرفیت‌های واقعی و اهداف آن در برابر خود قرار دهیم تا شاید مسیر گام‌های بعدیمان اندکی روشن‌تر شود. آیا جنبش دی ماه فتنه و توطئه بود؟! دستگاه تبلیغاتی ولایت فقیه جنبش دی ماه ۹۶ را «فتنه» لقب ادامه‌ مطلب …

نامه‌ی سعید شیرزاد از زندان رجایی‌شهر

ماتم نگیریم، سازماندهی کنیم!

در هم‌صدایی با نامه‌ی سعید شیرزاد، زندانی سیاسیِ زندان رجایی‌شهر چرخ بر هم زنم ار غیر مرادم گردد / من نه آنم که زبونی کشم از چرخ و فلک در روزگاری که ۳۰ به اصطلاح لیبرال برای فاشیستی که رییس جمهوری آمریکا شده نامه فدایت شوم می‌نویسند، در روزهایی که هزاران نفر برای تشییع یکی از بزرگ‌ترین رهبران کشتار ایران جمع می‌شوند و در روزهایی که مرز مقاومت و شقاوت کاملاً در هم ریخته، باید به ریشه‌های خود بازگردیم. ریشه‌هایی که عمیقاً خواهان تغییر بنیادین جامعه و زیر و رو کردن کل مناسباتش هستند و جز حداکثر، به هیچ چیز کمتری رضایت نخواهند داد. در روزگاری که نتیجه پروژه‌های امپریالیستی در خاورمیانه بیش از هر زمانی عیان شده است و از هم پاشیدن مدنیت جامعه به باز شدن فضا برای ادامه‌ مطلب …