ماشین تخریب یک روز هم متوقف نمی‌شود | گفتگو با مورخ اسرائیلی، ایلان پاپه | مترجم: مارال س.

  دریافت نسخه‌ی PDF  تا زمانی که تازیدن به ستمدیدگان مرزی نداشته باشد، دفاع از تاریخ‌شان هم جغرافیا نمی‌شناسد. یادداشت مترجم: ایلان پاپه (Ilan Pappé) تاریخ‌نگار اسرائیلی، در ۱۹۴۵ در فلسطین اشغالی در شهر حیفا متولد شد. او متعلق به جریان «تاریخ‌نگارانِ نو»ست که بازنگری انتقادی در تاریخ اسرائیل و صهیونیسم را در دستور کار قرار داده‌اند. در طول سال‌های گذشته، ایلان پاپه در همگامی با مقاومت فلسطینیان، تنها به مبارزات قلمی ‌در افشای چگونگی و چرایی اشغال فلسطین توسط صهیونیست‌ها و همین‌طور افشای جنایاتی که ایشان و متحدین‌شان در این راه مرتکب شده‌اند، بسنده نکرده است؛ او همچنین به‌خاطر حمایت عملی‌اش از کازار «بایکوت محصولات اسرائیل، عدم سرمایه‌گذاری در اسرائیل و تحریم آن» (BDS) و تبلیغ فعالانهء آن، و نیز فراخوانی که برای بایکوت دانشگاه‌های اسرائیل داده است، نوک ادامه‌ مطلب …

دولت‌های اروپایی در جایگاهی نیستند که از ما ناشهروندان بپرسند چرا به اینجا آمده‌ایم | محمد کلالی ؛ اُمید مرادیان

دریافت نسخه‌ی PDF در ماه مارس ۲۰۱۲، ده تن از ما به منظور تغییرِ شرایط زندگی‌‌مان با بر پایی‌ چادر اعتراضی به خیابان آمدند و در پی آن موج جدیدی از اعتراضات علیه قوانین پناهجویی و پناهندگی در آلمان سامان یافت، که اگرچه منجر به احقاق خواسته‌های اساسی‌مان نشد، ولی سبب شد دغدغه‌های ما از فاصله‌ی دورِ کمپ‌های پناهندگی عبور کند و به «شهر» راه یابد؛ بدین ترتیب دست‌کم در اذهان قشر محدودی از «شهروندان» نگاه و درکی متفاوت از ناشهروندان (پناهجویان)، نسبت به آن تصویری که دولت و رسانه‌‌ها ارائه می‌دهند، نقش بست. بازنمایی «رسمی» از ناشهروندان/پناهجویان، بخشی از همان گفتمان «دیگری‌سازی» ‌است که کارکردهای همبسته‌ای با وضع سلسله قوانین حاکم بر زندگی ناشهروندان (پناهجویان) و مشروع و لازم جلوه دادن این قوانین محدود کننده دارد: از ما «دیگری» ادامه‌ مطلب …

انقلاب در انقلاب: مبارزه با «داعش» | ليلى شرومس | برگردان: خسرو چیتگر

دریافت نسخه‌ی PDF نوشته‌ی: ليلى شرومس برگردان: خسرو چیتگر منتشر شده در وبسایت «نقد پروسه»   آن‌هایی که روایت رژیم بشار را کاملا پذیرفته بودند که بشار علیه تروریست‌های القاعده (در یک جنگ وجودی) مبارزه می‌کند باید (در اثر مبارزات این هفته در سوریه) گیج شده باشند. فعالان انقلابي مدتي طولاني است که عليه گروهِ «دولت اسلامي عراق و شام (ISIS)» معروف به «داعش» و وابسته به شاخه‌ي اصلي القاعده در سوريه، دست به تظاهرات زده‌اند1. اين گروه، از مبارزان جهاديِ جنگ‌طلبِ عمدتا خارجي تشکيل شده و به جاي مبارزه در خط مقدم و يا هماهنگ با گروه‌هاي مخالف مسلح، بر تحکيم کنترل خود بر بخش‌هاي بزرگي از قلمرو عمدتا شماليِ کشور متمرکز شد است. اين گروه در مناطق تحت کنترل خود و در مغايرت با اکثريت قريب به اتفاق ادامه‌ مطلب …

زنده‌گی تاریخ در تاریخ زنده‌گان (سخن آغازین) | پراکسیس

  در تعیین چگونگی رویکرد به رویدادها و روندهای تاریخی، آموزه‌ی مسلط آن است که «باید دید از تاریخ چه می‌توان آموخت؟». در پس این آموزه‌‌ی رایج، تاریخ پیشاپیش مقوله‌ی مرده‌ای فرض می‌شود که انسان‌های زنده بناست آن را تشریح کنند تا از تجربیات نهفته در آن درس‌ بگیرند. مشکل آنجاست که حتی اگر درس‌آموزی از تاریخ ضرورتی غیر قابل انکار باشد، درکی نادرست از تاریخ (به سان گذشته‌ای مرده و انسان‌زدایی شده) و درکی کلیشه‌ای از درس‌های مطلوب تاریخی، نمی‌تواند پایه‌ی هیچ تامل نقادانه‌ و بازآموزی رهایی‌بخشی قرار گیرد؛ جز آن‌که به کار تاریخ‌نگاری‌ های رسمی برای تثبیت پایه‌های واقعیت‌های امروزی بیاید. در مقابل این رویکرد تقلیل‌گرایانه نسبت به خوانش تاریخ، باید بر این نکته تاکید کرد که آنچه که ما را ناگزیر به خوانش تاریخ می‌کند، ضرورت درس‌گیری ادامه‌ مطلب …